Emballage- en Palletindustrie Vereniging

25 mrt 2016

EPV: "Milieuvoordelen van houten pallets ten opzichte van kunststof ongewijzigd"

De EPV blijft onverminderd achter de claim van het LCA-rapport staan dat de houten pallet minder milieubelastend is dan een kunststof pallet.

De EPV reageert op het artikel in Houtwereld van 21 maart 2016 "LCA-claims houten pallets ontkracht" en het artikel van 22 maart 2016 in Nieuwsblad Transport "Kunststof en Hout. Nieuwe studie: Houten pallets niet beter voor het milieu".

Persbericht EPV 25 maart 2016: Milieuvoordelen van houten pallets ten opzichte van kunststof ongewijzigd

De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) blijft onverminderd achter de claim van het LCA-rapport staan dat de houten pallet minder milieubelastend is dan een kunststof pallet.

Om tegenwicht te bieden aan de vaak onjuiste berichtgeving over de houten emballage en palletindustrie, heeft de EPV in 2014 een LCA (Life Cycle Analysis) door het onderzoeksbureau NIBE laten uitvoeren naar de milieubelasting van de houten pallet in vergelijking tot de kunststof equivalent. In het kader van de onderzoeksbetrouwbaarheid heeft de EPV de kunststof verpakkingen industrie bij de totstandkoming van deze LCA om informatie en medewerking gevraagd. Ook brancheorganisatie NRK Verpakkingen (NRK) is benaderd maar NRK (en daarmee haar leden) hebben onvoldoende medewerking verleend.

Na een zorgvuldig uitgevoerd onderzoek concludeert NIBE dat de houten pallet tot 25% minder milieubelastend kan zijn dan een kunststof pallet. De EPV heeft deze resultaten sindsdien breed uitgedragen.

De uitkomsten van het LCA-rapport van NIBE en de communicatie-uitingen van de EPV waren voor NRK aanleiding een second opinion door CE Delft te laten uitvoeren. Op basis hiervan uit NRK kritiek op de LCA ten aanzien van de onderzoeksmethodiek en gebruikte aannames. Daarnaast stelt NRK dat de EPV onterecht claimt dat de houten pallet minder milieubelastend is dan een kunststof pallet. De onderzoeksinstituten NIBE en IVAM (peer review) hebben de kritiekpunten van de second opinion en NRK inhoudelijk weerlegd en aangegeven onverminderd achter de resultaten van de LCA te blijven staan. De EPV ziet geen reden om de resultaten uit het rapport in twijfel te trekken.

Met de LCA is de kracht van hout op objectieve en wetenschappelijke onderbouwde wijze bevestigd. Hout is de meest verantwoorde en milieuvriendelijke grondstof voor verpakkingen die er bestaat. Het is sterk, duurzaam, eeuwig hernieuwbaar en vele malen te hergebruiken.

Kijk voor meer informatie op www.epv.nl