Emballage- en Palletindustrie Vereniging

11 nov 2016

Pallets staan centraal tijdens Nationale Klimaattop

EPV was tijdens de Nationale Klimaattop op 26 oktober 2016 in de Van Nellefabriek in Rotterdam één van de ondertekenaars van het Actieplan Bos en Hout. Namens de EPV zette bestuurslid Rob van Hoesel zijn handtekening. In totaal tekenden 19 partijen uit de bos- en houtsector de overeenkomst met de Rijksoverheid.

Pallets waren tijdens de Nationale Klimmaattop alom vertegenwoordigd. Premier Rutte en andere sprekers namen plaats achter een uit pallets opgebouwd katheder en ook op het podium stond een tafel gemaakt van pallets opgesteld. Het was een mooie waardering voor de veelzijdigheid van onze producten.

Hout speelt nu eenmaal een belangrijke rol bij klimaatverandering. Het is de enige, eeuwig hernieuwbare grondstof en bovendien CO2 neutraal. Het Actieplan Bos en Hout geeft een impuls aan de inzet van gecertificeerde houten verpakkingen. En dit past naadloos in de missie van EPV. De EPV is dan ook verheugd om als één van de partners in het Actieplan Bos en Hout de komende jaren bij te kunnen dragen aan verdere uitbreiding en verduurzaming van Nederlands hout.

Het Actieplan omvat een aantal acties:

  • Geleidelijke uitbreiding van het bosareaal in Nederland; gestreefd wordt naar 25% meer dan het huidig areaal
  • Slimmer en duurzamer verjongen en beheren van bos en oogsten van hout
  • Beter benutten van hout door cascadering en samenwerking in de keten
  • Stimulering houtgebruik als bouwmateriaal en bron voor schone chemicaliën

Onder de titel ‘De Kracht van Hout’ heeft EPV de promotie van duurzaam houtgebruik en het sluiten van de kringloop hoog op de agenda staan. Houten verpakkingen, met name pallets, worden ingezameld, gerepareerd en opnieuw ingezet. Daarmee wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Aan het eind van de levenscyclus wordt hout gerecycled door bijvoorbeeld de spaanplaatindustrie. De houtsector is bovendien de grootste leverancier van biomassa.